bajar

Pesca posa en marxa un projecte a la reserva marina del Migjorn per comprovar la presència de dofins.

Enero 21, 2011 por webmaster

A la reserva des Freus d’Eivissa i Formentera s’ha observat que els dofins empren les reserves de forma selectiva i que aquestes poden tenir una repercussió positiva en les poblacions de dofins.

Per aquest motiu, la directora general de Pesca de la Conselleria de Presidència, Patricia Arbona, va presentar el passat dimecres a sa Ràpita un projecte d’investigació per esbrinar les correlacions entre l’anomenat “efecte reserva” i els dofins mulars.

Juntament amb la consellera del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Maria Magdalena Tugores, la directora general va acompanyar els tècnics de Pesca del Govern que duran a terme el projecte a una sortida a la mar per veure com s'instal·len els tres ordinadors submergibles encarregats de registrar el moviment dels dofins.

Aquests aparells, tres POD, es van instal·lar a la reserva marina de Migjorn: un al sud de la reserva, un altre dins la reserva integral, i un altre a la part nord però ja fora de la reserva.

Els ordinadors romandran instal·lats al mateix lloc durant tot l’any.

Segons va explicar Patricia Arbona, aquest projecte es durà a terme el primer any a la reserva de Migjorn, el següent any a la reserva del Llevant de Mallorca, i finalment a la reserva marina del Nord de Menorca.

La directora general va destacar que aquest projecte “ens permetrà saber si les reserves marines, a més de contribuir a la preservació dels recursos marins, també tenen un efecte beneficiós damunt els mamífers marins, en aquest cas, els dofins”.

En definitiva -va afegir Arbona- “ens permetrà obtenir més informació sobre el funcionament de les nostres reserves marines”.

Per part seva, la consellera del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Maria Magdalena Tugores, va felicitar la Conselleria de Presidència per aquesta iniciativa, de la qual confia que s’obtinguin bons resultats.

Aquest projecte està cofinançat per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Unió Europea i té una durada de tres anys.

Els POD (porpoises detectors, detectors de marsopes) són ordinadors submergibles connectats a uns hidròfons d’alta qualitat que reconeixen i registren els clics d’ecolocalització dels cetacis.

El POD incorpora filtres per seleccionar les diverses bandes de freqüència de l’espectre del so i pot ser programat amb diferents protocols per optimitzar la detecció dels clics d’una espècie en concret.

En aquest cas, els POD s’han programat per detectar els clics del dofí mular. L’ordinador grava els sons i permetrà saber, entre d’altres coses, si els dofins utilitzen la reserva marina només de pas o si també s'hi alimenten.

Cada mes i mig un tècnic de la Direcció General de Pesca s’encarregarà de descarregar les dades enregistrades pels POD i canviar-los la bateria.(Fuente: Notìcies de Pesca)

albacora.org